Zapekané cestoviny s tuniakom – rýchle a výdatné jedlo pre celú rodinu

Zapekané cestoviny s tuniakom predstavujú jednoduchý, rýchly a zároveň výdatný pokrm, ktorý sa ľahko pripraví a zaručene uspokojí aj tých najväčších gurmánov. Táto kombinácia chutí a textúr je ideálna pre rodinné večere či stretnutia s priateľmi. Aký je najlepší recept na zapekané cestoviny s tuniakom a tipy, ako ich pripraviť ešte chutnejšie?

Recept na zapekané cestoviny s tuniakom

Ingrediencie (pre 4 osoby):

  • 400 g cestovín (napr. farfalle, penne alebo fusilli)
  • 2 plechovky tuniaka v oleji (asi 2x 160 g)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g mrazeného hrášku alebo kukurice
  • 300 ml smotany na varenie (20%)
  • 150 g nastrúhaného syra (napr. eidam, gouda alebo mozzarella)
  • soľ, čierne korenie a bylinky (bazalka, oregano) podľa chuti
  • olej na opekanie

Postup:

  1. Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale v osolenej vode tak, aby boli al dente. Po uvarení ich scedíme a necháme odkvapkať.
  2. Cibuľu a cesnak olúpeme, nakrájame nadrobno a opražíme na panvici s trochou oleja, kým nezosklenatejú.
  3. Pridáme tuniaka s olejom z plechovky a rozmixujeme ho spolu s cibuľou a cesnakom.
  4. Do zmesi pridáme mrazený hrášok alebo kukuricu a necháme zohriať. Dochutíme soľou, korením a bylinkami podľa chuti.
  5. Rozohrejeme rúru na 180°C.
  6. V hrnci zmiešame uvarené cestoviny s tuniakovou zmesou a smotanou na varenie. Premiešame, aby sa ingrediencie spojili.
  7. Zmes prenesieme do zapekacej misy a posypeme nastrúhaným syrom.
  8. Zapekáme v rúre približne 25-30 minút, kým syr neskrasne a vrch zapekance nezosvetlí.
  9. Pred podávaním necháme zapekance chvíľu odpočinúť a potom ho pokrájame na porcie. Podávame s čerstvým zeleninovým šalátom alebo cherry paradajkami.

Tipy na ešte chutnejšie zapekané cestoviny s tuniakom

  1. Príprava tuniaka: Ak chcete dosiahnuť jemnejšiu konzistenciu tuniaka, môžete ho pred zmiešaním s cibuľou a cesnakom rozdrviť vidličkou alebo použiť mixér. Môžete tiež vyskúšať tuniaka v náleve alebo vlastnej šťave namiesto oleja, avšak v tom prípade pridajte trochu oleja pri smažení cibule a cesnaku.
  2. Rozmanitosť zeleniny: Pre väčšiu rozmanitosť môžete do zapekance pridať aj inú zeleninu, ako napríklad brokolica, paprika alebo cuketa. Nebojte sa experimentovať a prispôsobiť recept podľa svojich chutí.
  3. Záleží na syre: Pre ešte chutnejší a lahodnejší zážitok môžete vyskúšať kombináciu rôznych syrov, ako sú cheddar, ementál alebo parmezán. Rôzne syry dodajú zapekance špecifickú chuť a textúru.
  4. Krehkejšie cestoviny: Ak chcete dosiahnuť jemnejšiu konzistenciu zapekance, môžete použiť krehkejšie cestoviny, ako sú špagety alebo tagliatelle. V tom prípade však skráťte dobu varenia cestovín, aby sa nezlepili a nerozpadli pri zapekaní.

Zapekané cestoviny s tuniakom sú ideálnym riešením pre rýchle a jednoduché jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina. Prispôsobte recept podľa svojich preferencií a užite si tento lahodný pokrm s príjemnou spoločnosťou.